Het beeld is vertrokken vanuit een analoge collage. Inspiratie haalt Nicolas uit vervlogen tijden, waarin het onderzoek naar mens en dier vooral uit registratie en catalogisering bestond. Door de beelden te versnijden deconstrueert de kunstenaar wat was, om betekenis te geven aan wat is en komt.
De collage maakt de oorspronkelijke beelden dramatischer en het nieuwe geheel ademt symboliek. Het verbeeldt de grote uitdagingen waarvoor de natuur staat, maar net zo goed die voor de mensheid, die door groeiende ongelijkheden en digitale evoluties steeds verder verknipt raakt.
In deze vertaling op de K-TOTEM is de kangoeroe prominent aanwezig, als symbool voor het verre Australië, een bestemming die lange tijd voor de meesten onder ons onbereikbaar bleef. Het werk nodigt uit om te reflecteren over de manier waarop we ons verplaatsen, consumeren en onze voetafdruk steeds weer vergroten. De referentie aan het analoge stelt tegelijkertijd de digitale evolutie in vraag. Is er in tijden van AI nog een toekomst voor collagemakers, schilders en beeldende kunstenaars? En zorgt de digitalisering voor vooruitgang of raken we stilaan verstrikt in een geïsoleerd digitaal bestaan?
De K-TOTEM, een 3,5m hoge sculptuur van Designregio Kortrijk aan het station van Kortrijk wordt elke drie maand onder handen genomen door een regionale grafisch ontwerper of illustrator of artiest.